Wie ben ik

 

Rieneke Gerrits

 

 

Ik ben geboren in Hardenberg [1959], en haalde mijn onderwijsbevoegdheid aan de Pedagogische Academie. Na zo’n 20 jaar in het basisonderwijs werkzaam te zijn geweest, zette ik een koersverandering in, en ging me bezighouden met kunst: edelsmeden, maken en beschilderen van Venetiaanse maskers, keramiek en schilderen.

Van jongs af aan tekende en schilderde ik. Van natekenen van oude mannenkoppen met oostindische inkt op de basisschool, tot vrij tekenen met pastel en schilderen met acrylverf. Ik volgde creatieve cursussen, omdat ik gestimuleerd werd door bezig te zijn in gezelschap.

Door reizen naar en lezen over verre oorden, werd ik geprikkeld door de cultuur en kunst van andere volken. Eerst de Afrikaans kunst, daarna was het ook de Aboriginal kunst die me erg aansprak. Dit is ook te zien in mijn werk.   

De mythe, het verhaal en de betekenis van de symbolen in het schilderij en het kleurgebruik deed me naar de kwast grijpen om zo mijn eigen verhaal te scheppen. De ervaringen uit de directe belevingswereld, vaak dicht bij huis, zijn er in verwerkt. Het wordt mijn reis door het leven naar mijn bestemming, maar alleen ikzelf kan deze verhalen helemáál lezen.